Η πρόληψη σώζει

Απ’ τους «Φίλους της Μητρόπολης Μυτιλήνης», εκδήλωση για τα 50 χρόνια απ’ το θάνατο του εφευρέτη τού τεστ ΠΑΠ

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων απ’ το θάνατο του μεγάλου Έλληνα γιατρού Γιώργου Παπανικολάου, οι «Φίλοι της Μητρόπολης Μυτιλήνης» διοργανώνουν τιμητική εκδήλωση-αφιέρωμα στη μνήμη του εφευρέτη τού τεστ ΠΑΠ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου το πρωί στις 11, στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, με βασική ομιλήτρια τη δρα. Νέδα Βουτσά – Περδίκη, η οποία θα παρουσιάσει το έργο και τη ζωή του μεγάλου εφευρέτη. Η κ. Βουτσά – Περδίκη είναι κυτταρολόγος-παθολογοανατόμος, κατάγεται απ’ τη Λέσβο και διετέλεσε παλαιά συνεργάτης και βοηθός του μεγάλου Έλληνα ερευνητή. Μετά τη συνεργασία της με τον Παπανικολάου, συνέχισε τις σπουδές και το ερευνητικό έργο που την αξίωσαν να διατελέσει επιμελήτρια στο Mass Memorial Hospital του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, συνεργάτιδα του Memorial Hospital της Νέας Υόρκης, διευθύντρια της Σχολής Κυτταρολογίας του Πανεπιστημίου της Φλόριδα και του Παθολογοανατομικού – Κυτταρολογικού Τμήματος στο «Σωτηρία».
Στην εκδήλωση στη Μυτιλήνη θα συμμετάσχει και ο δρ. Γιώργος Ασημακόπουλος, χειρουργός μαστού, ο οποίος θα συζητήσει με το κοινό για τις τελευταίες εξελίξεις στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου.
Η πρόληψη σώζει
Με χορηγία τού «ΕΜΠΡΟΣ» στην παραγωγή και διάθεσή του μέσω της εφημερίδας την Τρίτη, το Σωματείο «Οι Φίλοι της Μητρόπολης» εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο με τίτλο «Η πρόληψη σώζει». Το έντυπο αφορά στη συνοπτική παρουσίαση των βασικών προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του μαστού, δηλαδή για τις δύο συχνότερα παρουσιαζόμενες μορφές καρκίνου στις γυναίκες. Όπως σημειώνεται στο φυλλάδιο, η ψηλάφηση των μαστών, η μαστογραφία και το τεστ ΠΑΠ σώζουν ζωές.
Αύριο Σάββατο οι «Φίλοι της Μητρόπολης» διοργανώνουν στο Περιφερειακό Ιατρείο Αγιάσου πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τις γυναίκες της περιοχής, ενώ με το έντυπό τους ευχαριστούν τους εθελοντές γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους συνοδούς, τους γραμματείς και όλους όσοι με πλήρη ανιδιοτέλεια στέκονται αρωγοί στους συνανθρώπους μας σε όλη τη Λέσβο.