Σημαντική πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού για την επέτειο του Γ. Παπανικολάου

Εις μνήμην του πρωτοπόρου ερευνητή Γεωργίου Παπανικολάου (1883-1962), το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, οργανώνει-κατά την διάρκεια του 2012-, εκδηλώσεις με στόχο την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του, καθώς και της ανεκτίμητης προσφοράς του στην ανθρωπότητα. Η μέθοδος της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου της μήτρας που ανέπτυξε, εξακολουθεί να σώζει εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

 

Στα Παραρτήματα και στις Εστίες του ΕΙΠ  παρουσιάζεται  σειρά εκδηλώσεων με κεντρικό πυρήνα ψηφιακή έκθεση με φωτογραφίες, επιστολές και άλλα τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου, καθώς και προβολή ντοκιμαντέρ.

Η πρώτη από τις εκδηλώσεις αυτές οργανώθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012  από την Εστία Τιράνων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο «ΥΓΕΙΑ» Τιράνων. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο του ΥΓΕΙΑ Τιράνων, περιελάμβανε τα εγκαίνια της έκθεσης για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου, ελεύθερη συζήτηση με τον χειρουργό μαιευτήρα-γυναικολόγο Δρ. Βασίλη Αγγελή για τις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης και διάγνωσης των γυναικείων καρκίνων και επιστημονική συνάντηση με έξι ειδικευμένους επιστήμονες. Επίσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Γιώργος Παπανικολάου: Παπ τεστ» και διανεμήθηκε έντυπο υλικό στο κοινό για τον Ιπποκράτη – κείμενα μεταφρασμένα για πρώτη φορά στα αλβανικά – καθώς και για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως το τέλος του Μαΐου.

http://www.hfc-tirana.com/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=61&apprec=49