Η “Μηχανή του χρόνου” μιλά για τον Dr Pap

 

50 χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου επιστήμονα, η έγκυρη τηλεοπτική εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου», φωτίζει άγνωστες πτυχές της ζωής του και τα παιδικά χρόνια στην Κύμη.

Ο γιατρός ήταν σε όλη του τη ζωή ένας αποφασιστικός άνθρωπος. Νέος ακόμα, θέλησε να αποκαταστήσει ένα ανατομικό πρόβλημα που είχε εκ γενετής στα γόνατα. Δεν δίστασε να τα σπάσει, προκειμένου να επιτύχει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Η εκπομπή εστιάζει στο πάθος του για την τελειότητα, την απόφασή του να φύγει για την Αμερική, όπου τα πρώτα χρόνια για να επιβιώσει, το βράδυ έπαιζε βιολί σε χώρους διασκέδασης και το πρωί ήταν πωλητής χαλιών. Ο Παπανικολάου είχε το πάθος της έρευνας και μπροστά σε αυτό τον στόχο θυσίασε κάθε προσωπική απόλαυση.

Η έρευνα παρουσιάζει τον καθημερινό του αγώνα, αλλά και τα πειράματα, στα οποία δέχτηκε να υποβληθεί η ίδια η γυναίκα του, προκειμένου ο Έλληνας επιστήμονας να θεμελιώσει τη μέθοδο εντοπισμού των καρκινικών κυττάρων. Άνθρωποι που τον γνώρισαν από κοντά μιλούν για την αρχική απογοήτευση του ερευνητή και την ψυχρή αποδοχή της έρευνάς του.

Η πολυπόθητη αναγνώριση ήρθε με το περίφημο τεστ Παπ που αποτελεί την μοναδική προληπτική μέθοδο, που από τότε σώζει εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Κι όμως! Αυτή η μοναδική ανακάλυψη δεν του χάρισε το βραβείο Νόμπελ ιατρικής γιατί ο ίδιος φαίνεται ότι έπεσε θύμα άλλων σκοπιμοτήτων.

Ο Γεώργιος Παπανικολάου στη «Μηχανή του Χρόνου» με το Χρίστο Βασιλόπουλο την Κυριακή στις 5 το απόγευμα από τη ΝΕΤ.

http://www.mixanitouxronou.gr/blog/2012/10/10/496-papanikolaou-test-pap

https://vimeo.com/51216451