Εκδήλωση για τον Γ. Παπανικολάου στην Οδησσό

 

Εις μνήμην του πρωτοπόρου ερευνητή Γεωργίου Παπανικολάου (1883-1962), το Παράρτημα του  Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό,σε συνεργασία με τον Δήμο της Οδησσού, τη Διεύθυνση Υγείας και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Οδησσού, παρουσίασε σειρά εκδηλώσεων με κεντρικό πυρήνα ψηφιακή έκθεση με φωτογραφίες, επιστολές και άλλα τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου, καθώς και προβολή ντοκιμαντέρ. Η έκθεση αυτή, με απόφαση του Δήμου της Οδησσού εντάχθηκε και στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Δημοτική Αρχή για την επέτειο των 218 χρόνων από την ίδρυση της πόλης.

Το πλήρες πρόγραμμα είχε ως εξής:
Πέμπτη 6/9/2012, 16:00
Παράρτημα ΕΙΠ
Εγκαίνια της έκθεσης «Γεώργιος Παπανικολάου: Ένας πρωτοπόρος της ιατρικής έρευνας» και προβολή του ντοκιμαντέρ «Γεώργιος Παπανικολάου. Παπ-τεστ». Σκηνοθεσία Λευτέρης Ξανθόπουλος, 2008.
6/9/2012 – 14/9/2012
Ύστερα από πρόταση του Παραρτήματος του ΕΙΠ, με απόφαση της Διεύθυνση Υγείας του Δήμου Οδησσού δωρεάν ΠΑΠ τεστ διενεργήθηκαν στις γυναικολογικές κλινικές των δημοτικών νοσοκομείων, στα μαιευτήρια και στα πολυιατρεία της πόλης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 6-14 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Παραρτήματος του ΕΙΠ για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Γ. Παπανικολάου με στόχο την εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες.
Παρασκευή 7/9/2012
Η Διεύθυνση Υγείας, το Δημοτικό Κέντρο Υγείας της Οδησσό και το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Παπ-τεστ».
Πρόγραμμα – συμμετέχοντες Καθηγητής Ίγκορ Ρατόβσκι, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας της Οδησσού. Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Δρ. Αικατερίνα Δμίτρεβα, Διευθύντρια του Κεντρικού Δημοτικού εργαστηρίου κυτταρολογίας της Οδησσού. Ποιοτική δειγματοληψία και αποτελέσματα γυναικολογικών επιχρισμάτων (Τεστ Παπανικολάου)
Δρ. Μιχήλ Ανούφριεβ, Διευθυντής τμήματος επεμβατικών μεθόδων διαγνωστικής της γυναικολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Νο 9 Μινακόβα. Ο ρόλος της κυτταρολογίας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Βλαδίμηρ Οντινέτς, Μαιευτήρας – γυναικολόγος, Διευθυντής του γυναικολογικού ιατρείου Ν14. Η σημασία της μεθόδου Παπανικολάου για την ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Δρ. Τατιάνα Νταβιντιούκ, Διεύθυνση Υγείας Δήμου Οδησσού ογκολόγος. Εξέταση παθολογίας του τραχήλου της μήτρας. Κύρια μέθοδος για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Πέμπτη 13/9/2012, 16:00
Παράρτημα ΕΙΠ
Διάλεξη: «Ο άνθρωπος στο χαρτονόμισμα των 10.000 δραχμών». Ομιλητές οι Β.Νεμερτσάλοβ και Ν. Πάντσενκο, καθηγητές του τμήματος βιολογίας του Πανεπιστημίου της Οδησσού.
Πέμπτη 20/9/2012, 11:00
Αίθουσα συνεδρίων του Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Οδησσού
Διάλεξη: «Τεστ Παπανικολάου: ιστορία, σύγχρονη εποχή, ματιά στο μέλλον» από την Σ. Γκάλιτς, καθηγήτρια της έδρας μαιευτικής και γυναικολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Οδησσού. Η διάλεξη μεταδόθηκε μέσω τηΔιάλεξη: «Τεστ Παπανικολάου: ιστορία, σύγχρονη εποχή, ματιά στο μέλλον» από την Σ. Γκάλιτς, καθηγήτρια της έδρας μαιευτικής και γυναικολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου
της Οδησσού. Η διάλεξη μεταδόθηκε μέσω της υπηρεσίας τηλεϊατρικής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Οδησσού σε 5 περιοχές του νομού της Οδησσού.
Παρασκευή 21/9/2012, 12:00
Τμήμα Παθομορφολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οδησσού Master class για τους γιατρούς των ιατρείων παθολογίας του τραχήλου της μήτρας: «Σύγχρονες μέθοδοι κυτταρολογικής διαγνωστικής της παθολογίας του τραχήλου της
μήτρας». Συντονιστές: Δρ Ν. Κούζεβα, λέκτορας της έδρας μαιευτικής και γυναικολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Οδησσού και Δρ. Λ. Ρόσα, Διευθύντρια του τμήματος Παθομορφολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οδησσού.
Πέμπτη 5/10/2012, 16:00
Παράρτημα ΕΙΠ
Στρογγυλή τράπεζα σε συνεργασία με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Οδησσού, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Οδησσού και τη Διεύθυνση Υγείας του Δήμου της Οδησσού με θέμα:
«Η πρόληψη γυναικολογικών και άλλων καρκίνων, η αξία του τεστ Παπανικολάου και η εφαρμογή του, αποτίμηση του αφιερώματος του Παραρτήματος του ΕΙΠ για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Γ. Παπανικολάου».
Συμμετείχαν επιστήμονες, ερευνητές, γιατροί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και ειδικοί συνεργάτες της Διεύθυνσης Υγείας του Δήμου Οδησσού.
Κατά την εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων παπ-τεστ εξετάστηκαν 14 χιλιάδες γυναίκες.Συζητήθηκαν προς υλοποίηση οι εξής προτάσεις:
1. Η διοργάνωση του προγράμματος του Ιδρύματος για τον Γ. Παπανικολάου και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.Ukraine, Odessa 65026, Krasnij Pereoulok 20
Tel.: 00380-482-357136, 357137 – fax 346640
e-mail: [email protected]
2. Κάθε χρόνο, τον Μάιο μήνα, εις μνήμην του Γ. Παπανικολάου, να διενεργούνται δωρεάν παπ-τεστ κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας σε όλο το νομό της Οδησσού.
3. Διαγωνισμός για νέους επιστήμονες, βιολόγους και γιατρούς για την καλύτερηεπιστημονική εργασία πάνω σε ζητήματα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, αφιερωμένος στα 130 χρόνια από τη γέννηση του Γ. Παπανικολάου.
4. Να συμπεριληφθούν στα προγράμματα διαλέξεων και μαθημάτων της ιστορίας της βιολογίας και της ιστορίας της ιατρικής και κυτταρολογίας πληροφορίες για τον Παπανικολάου και το έργο του.
5. Διοργάνωση συνεδρίου τον Μάιο του 2013 στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Οδησσού.

http://www.youtube.com/watch?v=K9Kz03Ae0Jo&feature=plcp