Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για τον Γ. Παπανικολάου

Στη μνήμη του πρωτοπόρου ερευνητή Γεωργίου Παπανικολάου (1883-1962), το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού οργάνωσε, -κατά την διάρκεια του 2012-, εκδηλώσεις με στόχο την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του, καθώς και της ανεκτίμητης προσφοράς του στην ανθρωπότητα.

Στα Παραρτήματα και στις Εστίες του ΕΙΠ παρουσιάστηκε μία σειρά εκδηλώσεων με κεντρικό πυρήνα την ψηφιακή φωτογραφική έκθεση, επιστολές και άλλα τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου..

Η πρώτη από τις εκδηλώσεις αυτές οργανώθηκε την Πέμπτη 24 Μαΐου 2012  από την Εστία Τιράνων του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και το Διαγνωστικό και Θεραπευτικό Κέντρο «ΥΓΕΙΑ» Τιράνων. Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στον συνεδριακό χώρο του ΥΓΕΙΑ Τιράνων,περιελάμβανε τα εγκαίνια της έκθεσης για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου, ελεύθερη συζήτηση με τον χειρουργό μαιευτήρα-γυναικολόγο Δρ. Βασίλη Αγγελή για τις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης και διάγνωσης των γυναικείων καρκίνων και επιστημονική συνάντηση με έξι ειδικευμένους επιστήμονες. Επίσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Γιώργος Παπανικολάου: Παπ τεστ» και διανεμήθηκε έντυπο υλικό στο κοινό για τον Ιπποκράτη – κείμενα μεταφρασμένα για πρώτη φορά στα αλβανικά – καθώς και για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου.

Η έκθεση παρέμεινε ανοιχτή ως το τέλος Μαΐου του 2012.

http://www.hfc-tirana.com/wmt/webpages/index.php?lid=1&pid=61&apprec=49

Η δεύτερη σειρά εκδηλώσεων έλαβε χώραν την εβδομάδα 6-14/9/2012 στην Οδησσό της Μαύρης Θάλασσας.

Το Παράρτημα του  Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό,σε συνεργασία με τον Δήμο της Οδησσού, τη Διεύθυνση Υγείας και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Οδησσού, παρουσίασε την ψηφιακή έκθεση με φωτογραφίες, επιστολές και άλλα τεκμήρια για τη ζωή και το έργο του Παπανικολάου, η οποία και εντάχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων  για την επέτειο των 218 χρόνων από την ίδρυση της πόλης.

Το πλήρες πρόγραμμα είχε ως εξής:
Πέμπτη 6/9/2012, 16:00
Παράρτημα ΕΙΠ
Εγκαίνια της έκθεσης «Γεώργιος Παπανικολάου: Ένας πρωτοπόρος της ιατρικής έρευνας» και προβολή του ντοκιμαντέρ «Γεώργιος Παπανικολάου. Παπ-τεστ». Σκηνοθεσία Λευτέρης Ξανθόπουλος, 2008.
6/9/2012 – 14/9/2012
Ύστερα από πρόταση του Παραρτήματος του ΕΙΠ, με απόφαση της Διεύθυνση Υγείας του Δήμου Οδησσού δωρεάν ΠΑΠ τεστ διενεργήθηκαν στις γυναικολογικές κλινικές των δημοτικών νοσοκομείων, στα μαιευτήρια και στα πολυιατρεία της πόλης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 6-14 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικών ελέγχων υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Παραρτήματος του ΕΙΠ για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Γ. Παπανικολάου με στόχο την εφαρμογή στην πράξη της προληπτικής ιατρικής και των προσυμπτωματικών ελέγχων, ώστε να γίνει συνείδηση η ανάγκη για ετήσιο έλεγχο σε όλες τις γυναίκες.
Παρασκευή 7/9/2012
Η Διεύθυνση Υγείας, το Δημοτικό Κέντρο Υγείας της Οδησσό και το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού διοργάνωσαν ημερίδα με θέμα: «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Παπ-τεστ».
Πρόγραμμα – συμμετέχοντες Καθηγητής Ίγκορ Ρατόβσκι, Διευθυντής του Κέντρου Υγείας της Οδησσού. Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Δρ. Αικατερίνα Δμίτρεβα, Διευθύντρια του Κεντρικού Δημοτικού εργαστηρίου κυτταρολογίας της Οδησσού. Ποιοτική δειγματοληψία και αποτελέσματα γυναικολογικών επιχρισμάτων (Τεστ Παπανικολάου)
Δρ. Μιχήλ Ανούφριεβ, Διευθυντής τμήματος επεμβατικών μεθόδων διαγνωστικής της γυναικολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Νο 9 Μινακόβα. Ο ρόλος της κυτταρολογίας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Βλαδίμηρ Οντινέτς, Μαιευτήρας – γυναικολόγος, Διευθυντής του γυναικολογικού ιατρείου Ν14. Η σημασία της μεθόδου Παπανικολάου για την ανίχνευση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Δρ. Τατιάνα Νταβιντιούκ, Διεύθυνση Υγείας Δήμου Οδησσού ογκολόγος. Εξέταση παθολογίας του τραχήλου της μήτρας. Κύρια μέθοδος για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Πέμπτη 13/9/2012, 16:00
Παράρτημα ΕΙΠ
Διάλεξη: «Ο άνθρωπος στο χαρτονόμισμα των 10.000 δραχμών». Ομιλητές οι Β.Νεμερτσάλοβ και Ν. Πάντσενκο, καθηγητές του τμήματος βιολογίας του Πανεπιστημίου της Οδησσού.
Πέμπτη 20/9/2012, 11:00
Αίθουσα συνεδρίων του Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Οδησσού
Διάλεξη: «Τεστ Παπανικολάου: ιστορία, σύγχρονη εποχή, ματιά στο μέλλον» από την Σ. Γκάλιτς, καθηγήτρια της έδρας μαιευτικής και γυναικολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Οδησσού. Η διάλεξη μεταδόθηκε μέσω τηΔιάλεξη: «Τεστ Παπανικολάου: ιστορία, σύγχρονη εποχή, ματιά στο μέλλον» από την Σ. Γκάλιτς, καθηγήτρια της έδρας μαιευτικής και γυναικολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου
της Οδησσού. Η διάλεξη μεταδόθηκε μέσω της υπηρεσίας τηλεϊατρικής του Νομαρχιακού Νοσοκομείου της Οδησσού σε 5 περιοχές του νομού της Οδησσού.
Παρασκευή 21/9/2012, 12:00
Τμήμα Παθομορφολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οδησσού Master class για τους γιατρούς των ιατρείων παθολογίας του τραχήλου της μήτρας: «Σύγχρονες μέθοδοι κυτταρολογικής διαγνωστικής της παθολογίας του τραχήλου της
μήτρας». Συντονιστές: Δρ Ν. Κούζεβα, λέκτορας της έδρας μαιευτικής και γυναικολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Οδησσού και Δρ. Λ. Ρόσα, Διευθύντρια του τμήματος Παθομορφολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Οδησσού.
Πέμπτη 5/10/2012, 16:00
Παράρτημα ΕΙΠ
Στρογγυλή τράπεζα σε συνεργασία με το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Οδησσού, το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Οδησσού και τη Διεύθυνση Υγείας του Δήμου της Οδησσού με θέμα:
«Η πρόληψη γυναικολογικών και άλλων καρκίνων, η αξία του τεστ Παπανικολάου και η εφαρμογή του, αποτίμηση του αφιερώματος του Παραρτήματος του ΕΙΠ για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Γ. Παπανικολάου».
Συμμετείχαν επιστήμονες, ερευνητές, γιατροί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και ειδικοί συνεργάτες της Διεύθυνσης Υγείας του Δήμου Οδησσού.
Κατά την εβδομάδα δωρεάν εξετάσεων παπ-τεστ εξετάστηκαν 14 χιλιάδες γυναίκες.Συζητήθηκαν προς υλοποίηση οι εξής προτάσεις:
1. Η διοργάνωση του προγράμματος του Ιδρύματος για τον Γ. Παπανικολάου και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.Ukraine, Odessa 65026, Krasnij Pereoulok 20
Tel.: 00380-482-357136, 357137 – fax 346640
e-mail: [email protected]
2. Κάθε χρόνο, τον Μάιο μήνα, εις μνήμην του Γ. Παπανικολάου, να διενεργούνται δωρεάν παπ-τεστ κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας σε όλο το νομό της Οδησσού.
3. Διαγωνισμός για νέους επιστήμονες, βιολόγους και γιατρούς για την καλύτερη επιστημονική εργασία πάνω σε ζητήματα έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, αφιερωμένος στα 130 χρόνια από τη γέννηση του Γ. Παπανικολάου.
4. Να συμπεριληφθούν στα προγράμματα διαλέξεων και μαθημάτων της ιστορίας της βιολογίας και της ιστορίας της ιατρικής και κυτταρολογίας πληροφορίες για τον Παπανικολάου και το έργο του.
5. Διοργάνωση συνεδρίου τον Μάιο του 2013 στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Οδησσού.

 

Η τρίτη και ίσως η σημαντικότερη από τις εκδηλώσεις του 2012 έγινε στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2012.

 

Με την ευκαιρία της 50ης επετείου από το θάνατο του Γεωργίου Ν. Παπανικολάου (1883-1962), και μέσα στα πλαίσια τον εορτασμών από την UNESCO, η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών, Κάθλιν Σεμπέλιους, παρουσίασαν ειδική έκθεση, με θέμα: «Γεώργιος Παπανικολάου: Πρωτοπόρος στην ιατρική έρευνα».

Κατά την επίσημη τελετή των εγκαινίων, ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στο «σημαντικό ιατρικό έργο» του Έλληνα επιστήμονα και καλωσόρισε τους προσκεκλημένους.

Την κ. Σεμπέλιους εκπροσώπησε η δρ. Νάνσι Λι, βοηθός υφυπουργός Υγείας σε θέματα Υγείας των Γυναικών, η οποία αναφέρθηκε στα ιατρικά επιτεύγματα του Παπανικολάου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η δρ. Λι υπογράμμισε την «τεράστια συμβολή» του Έλληνα γιατρού-ερευνητή στον τομέα της πρόληψης, με αποτέλεσμα να υπάρξει δραματική μείωση του αριθμού των θανάτων σε γυναίκες.

Επίσης, η Αμερικανίδα αξιωματούχος ανέφερε ότι το 1990, αναγνωρίζοντας τη σημασία του τεστ Παπανικολάου, το Κογκρέσο ενέκρινε νόμο για την ίδρυση του Εθνικού Προγράμματος πρόληψης και καταπολέμησης καρκίνων του μαστού και τραχήλου της μήτρας. Έτσι, εκατομμύρια φτωχές γυναίκες μπόρεσαν και έκαναν το «Παπ-τεστ», με αποτέλεσμα να διαγνωστούν έγκαιρα με καρκίνο και να προχωρήσουν στις απαιτούμενες θεραπείες.

Για τον Γεώργιο Παπανικολάου μίλησαν επίσης οι διακεκριμένοι επιστήμονες δρ Γιώργος Παυλάκης (διευθυντής τμήματος στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου), ο δρ Μαρκ Σέρμαν (Ανώτερος Κλινικός στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου) και ο Γεώργιος Παπαγιάννης (στέλεχος της UNESCO στη Νέα Υόρκη).

Παράλληλα με την έκθεση, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις, όπως: συζητήσεις και παρουσιάσεις που σχετίζονται με την έρευνα και τις σύγχρονες μεθόδους πρόληψης και διάγνωσης διαφόρων μορφών καρκίνου στις γυναίκες. Επίσης, σε μια ξεχωριστή βραδιά, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου «Γεώργιος Παπανικολάου:. Παπ-τεστ».