Το 1973 κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ η πρώτη ουσιαστικά εμπεριστατωμένη βιογραφία του Dr Pap.
Συγγραφέας της o Dr Erskine Carmichael, Associate Professor της Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, Alabama.
Τίτλος του βιβλίου : “The Pap Smear”
Στον πρόλογο του, ο Αμερικανός συγγραφέας γράφει :
«Το πορτραίτο του Γεωργίου Παπανικολάου, μας φέρνει στον νου την άποψη του Samuel Jonhson για τις καλές βιογραφίες: « καλές βιογραφίες έλεγε, δεν είναι αυτές που μας διηγούνται την διαδρομή ενός ανθρώπου μέχρι να γίνει μεγάλος ή διάσημος, αλλά με ποιον τρόπο ανατράφηκε, ώστε να γίνει ένα ευτυχισμένο άτομο. Είναι αυτές που μας αφηγούνται όχι το πώς κάποιος έχασε την εύνοια των βασιλέων, αλλά το πώς παρέμεινε ανικανοποίητος με τον εαυτό του».
Η ευτυχία του Δρ. Παπ, όπως βλέπουμε στην βιογραφία αυτή, βρισκόταν στην σκληρή αυτοπειθαρχία του, την ακαταπόνητη εργασία του και τον προορισμό του να ζήσει για να συμβάλει στο πανανθρώπινο καλό. Δεν τον γέμιζε η ζωή σε μία μικρή επαρχιακή πόλη, αλλά ούτε και ο ίδιος του ο εαυτός τον ικανοποιούσε.
Η ανακάλυψη του καρκινικού επιχρίσματος όντας το προϊόν μιας εξαιρετικής σύμπτωσης, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την παρατήρηση του Παστέρ, πως «η τύχη ευνοεί το προετοιμασμένο μυαλό». Επιπλέον ο Δρ. Παπ πίστευε ακράδαντα ότι η διαδοχή των γεγονότων στην φύση μάλλον καθορίζεται από κάποια ανώτερη δύναμη: φαίνεται ότι η δύναμη αυτή ήταν εκείνη που του έδωσε την ώθηση να προχωρήσει στο έργο του, παρά την αρχική απογοήτευση.
Ελπίζουμε ότι αυτή η ιστορία της μη ικανοποίησης, ματαίωσης, αλλά και τελικής δικαίωσης, θα ενθαρρύνει αυτούς που κυνηγούν τα ακαδημαϊκά ιδεώδη».
Ο Δρ. Παπ επισήμανε την αξία της έρευνας για την συγκέντρωση της γνώσης, όμως η σημασία της ανακάλυψης αυτής συνειδητοποιήθηκε από τον επιστημονικό κόσμο πολύ αργότερα. Την ίδια στιγμή, ο ίδιος ο Παπανικολάου υπογράμμιζε την σπουδαιότητα που έχει η έρευνα, η οποία κατευθύνεται προς ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο σκοπό.
Τέλος το βιβλίο αυτό γράφηκε για να διεγείρει το ενδιαφέρον του κοινού για το καρκινικό επίχρισμα, ώστε άνδρες και γυναίκες,- που υπό άλλες συνθήκες θα υπέφεραν από την μάστιγα του καρκίνου-, να μπορέσουν να ζήσουν υγιείς και ευτυχισμένοι.