Διαδικασία Pap test


Το τεστ Παπανικολάου είναι μια μικροσκοπική εξέταση των κυττάρων που αποξέονται από το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας. Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας που ανοίγει στην κορυφή του κόλπου. Πρόκειται για μια διαγνωστική εξέταση για την διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου.

 

 

Πως γίνεται το τεστ

Θα ξαπλώσετε σε ένα γυναικολογικό τραπέζι και θα τοποθετήσετε τα πόδια σας στους αναβολείς. Η νοσηλεύτρια θα εισαγάγει ένα μητροσκόπιιο στον κόλπο και θα το ανοίξει με ήπιες κινήσεις για να ελέγξει το εσωτερικό του κολπικού σωλήνα. Τα κύτταρα αποξέονται μαλακά από την περιοχή του τραχήλου και στέλνονται στο εργαστήριο για εξέταση

 

 

 

Πώς να προετοιμαστείτε για τη δοκιμασία

Ενημερώστε το γιατρό σας αν:
Παίρνετε άλλα φάρμακα ή αντισυλληπτικά χάπια
Είχατε ένα μη φυσιολογικό προηγούμενο τεστ Παπανικολάου
Μπορεί να είστε έγκυος
Αποφύγετε τα εξής για 24 ώρες πριν από τη δοκιμή:

Κολπικές πλύσεις

Σεξουαλική επαφή

Μπάνιο

Χρήση ταμπόν

Αποφύγετε τον προγραμματισμό τεστ Παπανικολάου, ενώ έχετε την περίοδό σας (έμμηνο ρύση), διότι μπορεί να επηρεάσει την ακρίβεια του τεστ . Εάν βρεθείτε αντιμέτωποι με μη φυσιολογική αιμορραγία, ο γιατρός μπορεί ακόμα να σας συστήσει να κάνετε την εξέταση.

Αδειάσετε την κύστη σας λίγο πριν από τη δοκιμή.

 

Πώς θα αισθανθείτε κατά τη δοκιμή

Ένα τεστ Παπανικολάου μπορεί να προκαλέσει κάποια δυσφορία, παρόμοια με τους πόνους της περιόδου. Μπορεί να αισθανθείτε επίσης μία μικρή πίεση κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή να αιμορραγήσετε λίγο μετά την εξέταση.

 

Φυσιολογικά Αποτελέσματα

Μια κανονική (αρνητική) τιμή, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μη φυσιολογικά κύτταρα επί του παρόντος.

Σημείωση: οι φυσιολογικές τιμές μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς μεταξύ των διαφόρων εργαστηρίων. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την έννοια των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων του τεστ σας.

 

Τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα ομαδοποιούνται ως εξής:

ASCUS ή Agus (άτυπα κύτταρα απροσδιορίστου σημασίας): Αυτές οι αλλαγές μπορεί να οφείλονται σε λοίμωξη από HPV, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνουν ότι υπάρχουν προκαρκινικές αλλαγές.

LSIL (χαμηλού βαθμού δυσπλασία) ή HSIL (υψηλού βαθμού δυσπλασία): Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να υπάρχουν προκαρκινικές αλλαγές. Ο κίνδυνος καρκίνου του τραχήλου είναι μεγαλύτερος με HSIL.

Καρκίνωμα in situ (CIS): Αυτό συνήθως σημαίνει πως οι ανωμαλίες είναι πιθανό να εξελιχούν σε καρκίνο.

Άτυπα πλακώδη κύτταρα (ASC-H): Αυτό σημαίνει ότι οι μη φυσιολογικές αλλαγές που έχουν βρεθεί μπορεί να είναι HSIL.

Άτυπα αδενικά κύτταρα (AGC): Φαίνονται αλλαγές στα κύτταρα που παραπέμπουν σε προκαρκινικά στάδια του ανώτερου τμήματος του κολπικού ή του εσωτερικού της μήτρας.

Όταν ένα τεστ Παπανικολάου δείχνει ασυνήθιστες αλλαγές, είναι απαραίτητος ένας περαιτέρω έλεγχος ή παρακολούθηση. Το επόμενο βήμα εξαρτάται από τα αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου, από το προηγούμενο ιστορικό σας, καθώς και τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να έχετε για τον καρκίνο του τραχήλου.

 

Ο έλεγχος αυτός μπορεί να περιλαμβάνει:

Κολποσκόπηση-κατευθυνόμενη βιοψία

Ένα τεστ HPV, για τον έλεγχο της παρουσίας των τύπων του ιού HPV που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν καρκίνο.

Για μικρές αλλαγές των κυττάρων, οι γιατροί συνήθως συνιστούν μία επανάληψη του τεστ Παπανικολάου σε 3-6 μήνες.

 

Εκτιμήσεις

Το τεστ Παπανικολάου δεν είναι 100% ακριβές. Ο καρκίνος του τραχήλου μπορεί να μην γίνει αντιληπτός σε ένα μικρό αριθμό περιπτώσεων. Ευτυχώς, ο καρκίνος του τραχήλου αναπτύσσεται πολύ αργά, στις περισσότερες γυναίκες και η παρακολούθηση τεστ Παπανικολάου μπορεί να εντοπίσει ανησυχητικές αλλαγές στην διάρκεια του χρόνου, ώστε να αντιμετωπισθούν θεραπευτικά.

Βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας γνωρίζει όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Κάποια, συμπεριλαμβανομένων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του τεστ Παπανικολάου σας.