Δήλωσαν για τον θάνατό του

Ο τότε Πρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Dr. Carlile, συγκλονισμένος από την είδηση του θανάτου του Γεωργίου Παπανικολάου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία και τα δύο εκατομμύρια των εθελοντών της, πενθούν την απώλεια του Δρ. Παπανικολάου, του οποίου η συμβολή στον έλεγχο του καρκίνου, κατέστησε δυνατή την αποτελεσματική καταπολέμηση του καρκίνου του τραχήλου, σε σχέση με το μεγάλο ποσοστό θανάτων που μέχρι σήμερα προκαλούσε .
Με την βοήθεια της μεθόδου που ανέπτυξε ο Παπανικολάου για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο μέσος όρος αυτής της μορφής της αρρώστιας έχει μειωθεί μέσα σε 25 χρόνια. ‘Έχοντας επιτύχει μία από τις πιο σημαντικές προόδους στην έρευνα του καρκίνου στους καιρούς μας, ο Δρ. Παπανικολάου κέρδισε την αθανασία καθώς και την αιώνια ευγνωμοσύνη όλης της ανθρωπότητας.
Ο άνθρωπος αυτός προήγαγε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον αιώνα του, την έρευνα για τον καρκίνο. Το όνομά του θα παραμείνει στην ιστορία μαζί με τον Παστέρ και τον Κοχ, ως ενός από τους αθάνατους της Ιατρικής όλων των εποχών.

Στην Ελλάδα, ο Καθηγητής της Μαιευτικής Νικόλαος Λούρος, λίγο καιρό μετά τον θάνατο του Γ. Παπανικολάου, έγραφε στις επιφυλλίδες της «Καθημερινής»

«Ο Παπανικολάου, αφού σπούδασε τον πιο απίθανο συνδυασμό, χωρίς σχέδιο, χωρίς συγκεκριμένο σκοπό, χωρίς προγραμματισμένη προοπτική, κατόρθωσε αναζητώντας στα απορρίμματα του οργανισμού μας να ανακαλύψει το προμήνυμα, το πρόσκοπο του μεγάλου εχθρού που μας απειλεί. Αυτός είναι που μας επιτρέπει σήμερα να εφαρμόζουμε την θεραπεία του καρκίνου, σε μία εποχή που μπορούμε να τον ανιχνεύσουμε και έτσι να τον εξοντώσουμε και να γιατρέψουμε τον άρρωστο.
Δεν υπήρξε συνεχιστής ο Παπανικολάου κάποιου άλλου ερευνητού, που έδωσε την πρώτη νύξη, όπως συνήθως συμβαίνει στην εξέλιξη της επιστήμης. Υπήρξε ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα και ο ίδιος που πραγματοποίησε ατόφια την πρακτική της απόδοση για τον άνθρωπο».