30 και 40 χρόνια από τον θάνατο του

 

Στην 30η επέτειο από τον θάνατο του Γεωργίου Παπανικολάου , το «Έθνος» δημοσίευε συνέντευξη της Ειρήνης Δρακοπούλου, ιατρού και βοηθού του μεγάλου ερευνητή, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Παρόλο ότι ο Παπανικολάου ήταν 79 χρονών όταν ξεκίνησε το εγχείρημα του Μαϊάμι, εγώ έβλεπα ένα νέο με οραματισμούς και καινούριους στόχους…»
«Στο Μαϊάμι θα έρχονται επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο για να ανταλλάσσουν τις ιδέες τους στην πάλη εναντίον του καρκίνου, μου έλεγε», θυμάται η κα Δρακοπούλου.
Σε μία εβδομάδα πέθανε καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο….

Μία δεκαετία αργότερα (19/2/1992), «Τα Νέα» δημοσίευαν και αυτά άρθρο για τον Dr Pap, στο οποίο μιλούσαν ο κ. Ιωάννης Μεσσήνης, καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Παν. Θεσσαλίας.και ο ογκολόγος Γεράσιμος Ρηγάτος, διευθυντής της Α Παθολογικής κλινικής του Αγίου Σάββα.
«Ουσιαστικά το Παπ τεστ άνοιξε τον δρόμο προς την ανίχνευση νοσογόνων παραγόντων και σε τέτοιου είδους υγρά», υποστήριξε ο κος Ρηγάτος , «ενώ χωριστά βεβαίως λογίζεται η πολύτιμη συμβολή τους στην πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου στην μήτρα».