Χαρτονόμισμα

 

Το 1995 η Ελληνική Πολιτεία τίμησε τον μεγάλο Έλληνα ιατρό Γεώργιο Ν. Παπανικολάου, με την έκδοση ενός χαρτονομίσματος ονομαστικής αξίας 10.000 δρχ.
Στο φυλλάδιο που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος με τα χαρακτηριστικά του «τραπεζογραμματίου», αναγράφονταν μεταξύ άλλων τα εξής:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γενικά χαρακτηριστικά

Θέμα: Υγεία
Διαστάσεις:153 Χ 77 χιλιοστά
Χρώμα : πολύχρωμο με επικρατέστερες τις αποχρώσεις του ιώδους.
Σαν κύρια παράσταση αριστερά και προς το κέντρο, «προβάλλεται η προσωπογραφία του Έλληνα Ιατρού – ερευνητή Γεωργίου Παπανικολάου, παγκόσμια γνωστού για την προσφορά του στην καταπολέμηση του καρκίνου με την μέθοδο διάγνωσης PAP- TEST».

«Η υψηλότερη τιμή», ήταν ο τίτλος του άρθρου, που αφιέρωσε η Εφημερίδα «Καθημερινή» της 11ης Μαρτίου 1995, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του δεκαχίλιαρου, όπου απεικονίζονταν ο Γεώργιος Ν. Παπανικολάου.
Έγραφε λοιπόν η έγκριτη εφημερίδα: «το δεκαχίλιαρο βρίσκεται ήδη στα ταμεία των τραπεζών και έχει αρχίσει να κινείται στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές τις οποίες κατά τους αρμοδίους, πρόκειται να διευκολύνει και να συντομεύσει . Η απόφαση για την έκδοση του χαρτονομίσματος των δέκα χιλιάδων δραχμών με την απεικόνιση του Γεωργίου Παπανικολάου στη μία πλευρά του, αποτελεί ασφαλώς πρωτοτυπία, καθώς με το νέο χαρτονόμισμα τιμάται μία σημαντική προσωπικότητα που έζησε μόλις πριν από λίγες δεκαετίες και όχι ένα ιστορικό πρόσωπο του μακρινού παρελθόντος, όπως έως τώρα συνηθιζόταν.
Ολόκληρη τη ζωή του στην έρευνα είχε αφιερώσει ο Γεώργιος Παπανικολάου. Τα αποτελέσματα των κόπων του θαυμαστά : ανακάλυψε το διάσημο Τεστ Παπ για την πρόληψη του καρκίνου της μήτρας, μία εξέταση στην οποία υποβάλλονται εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο».

Αντίστοιχα το «Βήμα» της 24ης Απριλίου 1994, έκανε ειδική μνεία στο νέο «δεκαχίλιαρο»: «Το νέο χαρτονόμισμα» έγραφε, «θα έχει χρώμα μωβ και θα απεικονίζει τν παγκοσμίου φήμης έλληνα ερευνητή Γ. Παπανικολάου και τον Ασκληπιό. Το θέμα δηλαδή του μεγαλύτερου χαρτονομίσματος θα είναι …ιατρικό»!