H Unesco τιμά τον Γεώργιο Παπανικολάου στο Παρίσι

Η UNESCO, με την αίγλη και το κύρος της ως Διεθνούς Οργανισμού,  που έχει σαν αποστολή την ανάδειξη και προβολή των Επιστημών και του Πολιτισμού, τίμησε στις 8 Νοεμβρίου με εκδήλωση στα κεντρικά γραφεία της στο Παρίσι, τον μεγάλο Έλληνα ερευνητή Γεώργιο Παπανικολάου.

Στην  στρογγυλή τράπεζα παρεκάθησαν και  μίλησαν η συντονίστρια της εκδήλωσης κα Μαρία Κυπριώτου, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην UNESCO, κα Αικ. Τζιτζικώστα, ο Πρέσβης της Ελλάδος στην UNESCO, κος Θεοδ. Πασσάς και η κα Gretchen Kalonji, Γεν. Διευθύντρια του Οργανισμού με αρμοδιότητα στις Φυσικές Επιστήμες.
Πρώτη ομιλήτρια με θέμα “ο άνθρωπος Παπανικολάου”, ήταν η κα Ελένη Δεληγεώργη Πολίτη, Καθηγήτρια της Κυτταρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στην συνέχεια τον λόγο έλαβαν ο κος Joseph Monsonego, Πρόεδρος της Ευρωπαικού Οργανισμού για την Ερευνα στις λοιμώξεις του Γεννητικού συστήματος και τις Νεοπλασίες, η κα Chtistine Bergeron, επικεφαλής του Κυτταρολογικού τμήματος των Εργαστηρίων Cerba, οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς στα σημερινά επιτεύγματα της Ιατρικής στο θέμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και στο εμβόλιο για τον ιό HPV.
Tέλος ο κος Άγις Τσουρός, εκ μέρους του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, μίλησε για την τεράστια σημασία των προγραμμάτων της Πρόληψης και τις δυνατότητες εφαρμογής τους σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.

Παρούσα στην εκδήλωση ήταν και η ανιψιά του Γ. Παπανικολάου, Γιούλη Κόκκορη.

Η τελετή έκλεισε με την προβολή του Ντοκιμαντέρ του Λευτ. Ξανθόπουλου ” Γεώργιος Παπανικολάου- Παπ – τεστ” και μία μικρή δεξίωση.