Οικία Γεωργίου Ν. Παπανικολάου

Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δύο ημέρες πριν την παράδοση στην νέα Δημοτική αρχή, ο απερχόμενος Δήμαρχος και επικεφαλής του ανύπαρκτου στην ουσία «Ινστιτούτου Παπανικολάου», προβαίνει σε «αγιασμό» της οικίας του διάσημου Έλληνα Κυτταρολόγου Γεωργίου Ν. Παπανικολάου, την οποία πρόκειται να μετατρέψει σε Μουσείο.
Όπως έχει γίνει γνωστό ο αγιασμός αφορά μόνο το εξωτερικό του εξαίρετου αυτού κτηρίου του 19ου αιώνα!
Το εσωτερικό της οικίας θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί εν καιρώ και βέβαια σε τίποτα δεν πρόκειται να θυμίζει το φιλόξενο και γεμάτο θαλπωρή αστικό σπίτι της οικογένειας Παπανικολάου, αφού όλη η αρχική του διαρρύθμιση έχει καταστραφεί και το σπίτι έχει ανασκευαστεί εκ βάθρων.
Σε διάφορα μέρη του κόσμου οι κατοικίες διασήμων προσωπικοτήτων έχουν διασωθεί, αναπαλαιωθεί και εκτίθενται στο κοινό ως Μουσεία. Διατηρούν όμως τα έπιπλα, τα σκεύη, τα αντικείμενα, τους χώρους, την αισθητική των ανθρώπων που τα κατοίκησαν, εκπέμποντας κάτι από πνεύμα και τη φιλοσοφία τους στους επισκέπτες. Για παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε το σπίτι του Einstein στη Βέρνη, της Άννας Φράνκ στο Άμστερνταμ, του Σαλβαντόρ Νταλί στο Cadaqués της Ισπανίας κά.
Η διαφύλαξη της μνήμης και η απόδοση τιμής προς μία τόσο σημαντική προσωπικότητα της παγκόσμιας Ιατρικής, όπως ο Γεώργιος Παπανικολάου, οφείλει πάντοτε να συνάδει με το ήθος και την ταπεινοφροσύνη, που χαρακτήριζαν ανελλιπώς ολόκληρη τη ζωή του.

Γιούλη Π. Κόκκορη