“Ταμένη Τρίτη” για τον Γεώργιο Παπανικολάου

IMGP1515c IMGP1513b IMGP1541 IMGP1488 IMGP1505b

 

 

 

 

 

 

Μια πολύ ζεστή βραδιά οργάνωσε στο θέατρο “Ελεύθερη Έκφραση” η ηθοποιός Μαίρη Ιγγλέση, την Τρίτη 20 Μαρτίου, στα πλαίσια του θεσμού “Ταμένη Τρίτη ” που έχει καθιερώσει..

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο έλληνα ερευνητή Γεώργιο Παπανικολάου, με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατό του, που συμπληρώθηκαν στις 19 Φεβρουαρίου 2012.
Στην αρχή μίλησε η κυτταρολόγος κα Νέδα Βουτσά -Περδίκη, η οποία έδωσε ένα ιδιαίτερα συναισθηματικό τόνο στη βραδιά, αφηγούμενη τη γνωριμία της και την μαθητεία της κοντά στον Dr Pap, καθώς και την σχέση που στην συνέχεια ανέπτυξε με την γυναίκα του Μάχη .Ακολούθως οι κυτταρολόγοι κες Ρένα Δρακοπούλου και Ελένη Δεληγιώργη, αναφέρθηκαν και αυτές στην γόνιμη συνεργασία τους με τον Παπανικολάου στις ΗΠΑ και στα σημαντικά επιστημονικά εφόδια με τα οποία “εξοπλίστηκαν”για να τα μεταλαμπαδεύσουν στην “Ελλάδα.” Τα όσα γίνονται τώρα στην “Ελλάδα “, έλεγε ο καθηγητής της Ιατρικής σχολής κος Αλιβιζάτος στα τέλη της δεκαετίας του ’50 στους φοιτητές του, ” είναι τίποτα μπροστά  σε αυτά παου συντελείται από τον Dr Pap τώρα στην Αμερική!”, ανέφερε η κα Ελ. Δεληγιώργη.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε το ντουέτο του Σολίστ στο βιολί Γιάννη Γεωργιάδη και της πιανίστριας Σοφίας Γκιώκα, που έπαιξαν μουσική του Μπάχ, καθώς το ηχητικό ντοκουμέντο που παρουσιάστηκε με την φωνή του Γιάννη Ευσταθιάδη. Ο εμπνευσμένος συγγραφέας συνέλεξε κομμάτια κλασσικής μουσικής, τα οποία είχαν κατά καιρούς εκτελέσει διαπρεπείς επιστήμονες, όπως ο Αινστάιν  και δημιούργησε μία εξαίρετη σύνθεση την οποία όλοι απήλαυσαν.Χαιρετισμό τέλος απηύθυναν η γλύπτρια κα Ασπ.Παπαδοπεράκη ,η συνθέτης Ευ. Ρεμπούτσικα, καθώς και η ανιψιά του Παπανικολάου Γιούλη Κόκκορη