Γεώργιος Παπανικολάου – Pap test

Πρωτοπόρος της Κυτταρολογίας, ο Γεώργιος Παπανικολάου είναι ένας από τους σημαντικότερους γιατρούς του 20 ου αιώνα, που έστρεψαν την ιατρική σε κατευθύνσεις άλλες από τις μέχρι τότε παραδεκτές, θεμελιώνοντας ουσιαστικά τον τομέα της Πρόληψης για τον καρκίνο.

Η παρατήρηση του κολπικού επιχρίσματος και η εύρεση σε αυτό ατύπων κυττάρων, που αποφολιδούνται (αποπίπτουν) από το νεόπλασμα του τραχήλου της μήτρας, τον οδήγησαν στην ανακάλυψη του Pap Test. Μια ανακάλυψη που άλλαξε αποφασιστικά τον μέχρι τότε τρόπο αντιμετώπισης του καρκίνου.

Χάρη στον Dr Pap, το ενδιαφέρον της ιατρικής  μετατοπίστηκε από την δύσκολη -λόγω του πολυσύνθετου  χαρακτήρα του καρκίνου- θεραπεία, στην Πρόληψη.

Ο  Παπανικολάου έδωσε στις γυναίκες κάτι  συγκεκριμένο και  μετρήσιμο: μία απλή, ανώδυνη και οικονομική εξέταση που  απομυθοποίησε απόλυτα τον καρκίνο.Χάρη στο Pap Test και την έγκαιρη διάγνωση που αυτό εξασφάλιζε,  εκατομμύρια γυναίκες σώθηκαν, ενώ η εφαρμογή του επεκτάθηκε και σε άλλες  σημαντικές ειδικότητες της Ιατρικής.

Στο πνεύμα του Γεωργίου Παπανικολάου οι έρευνες για την θεραπεία του καρκίνου συνεχίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, οδηγώντας στην ανακάλυψη και την ευρεία πλέον εφαρμογή στον γυναικείο πληθυσμό, του εμβολίου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Παράλληλα,  με την ιλιγγιώδη πρόοδο της Βιοϊατρικής τεχνολογίας και Φαρμακολογίας, μπορούν πλέον να θεραπεύονται νόσοι, όπως ορισμένες μορφές λευχαιμίας, που μέχρι πριν κάποιες δεκαετίες θεωρούνταν ανίατες, ενώ συγχρόνως παρέχεται ποιότητα ζωής και σημαντικό προσδόκιμο επιβίωσης σε εκατομμύρια ασθενείς με νεοπλάσματα.

Στις μέρες μας δεν αισθανόμαστε δέος μπροστά στον καρκίνο: τον αποκαλούμε με το όνομά του και μπορούμε πια με βεβαιότητα να λέμε ότι ο καρκίνος δεν είναι πια αυτός που ήταν. Είναι μία πολυπαραγοντική ασθένεια, για την οποία σήμερα οι επιστήμονες γνωρίζουν πολλά. Με την συνεχή ενημέρωση, τις  προληπτικές εξετάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, μπορούμε να την διαγνώσουμε έγκαιρα και να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Και αυτό το οφείλουμε σε μεγάλο βαθμό στον Γεώργιο Παπανικολάου.