Ταξίδι στην ΕλλάδαΓια τον Γιώργο και την Μάχη Παπανικολάου το έτος 1957 ήταν μία χρονιά σταθμός. Μια χρονιά που σφραγίστηκε από την πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου: ενός ταξιδιού που θα είχε τελικό προορισμό την Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα θα ήταν ένα προσκύνημα στην πατρώα γη, που θα συνοδευόταν όμως από μία μεγάλη περιοδεία σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Και αυτό γιατί ο επιστημονικός κόσμος της Ευρώπης είχε από χρόνια εκφράσει την επιθυμία να γνωρίσει από κοντά τον μεγάλο επιστήμονα.
Το ταξίδι άρχισε με την επιβίβαση του ζεύγους Παπανικολάου στο πολυτελές υπερωκεάνιο «Κουήν Μαίρη» και τελείωσε με την άφιξή τους στο Χερβούργο, στις 8 Ιουλίου 1957.
Από εκεί το πρόγραμμα τους περιελάμβανε επισκέψεις στις σημαντικότερες πόλεις της Ευρώπης (Βρυξέλλες, Βόνη, Παρίσι, Λονδίνο, Μιλάνο), όπου ο Γ. Παπανικολάου και η σύζυγός του είχαν την ευκαιρία και να συναντήσουν εξαίρετους επιστήμονες και παλιούς φίλους.
Τελευταίος σταθμός η Ελλάδα. Μια Ελλάδα όμως ολότελα διαφορετική από εκείνη που είχαν αφήσει πίσω τους το 1913.
Τι άραγε να αισθάνεται ο άνθρωπος που αντικρίζει τον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε και τους συγγενείς και φίλους, μετά από 44 χρόνια απουσίας?
Συγκίνηση, χαρά, αμηχανία και έκπληξη, θα πρέπει να ήταν κάποια από τα αισθήματα που ένιωσαν ο Γιώργος και η Μάχη Παπανικολάου, όταν αποβιβάστηκαν στην πανέμορφη Κέρκυρα, την πρώτη ελληνική πόλη που υποδέχθηκε και φιλοξένησε τον κορυφαίο γιατρό.
Ακολούθησε μία ξενάγηση στην Αρχαία Ολυμπία, ενώ τελικός προορισμός ήταν φυσικά η Αθήνα και η γενέτειρα Κύμη.
Πλήθος συγγενών, φίλων, ιατρών, συμπατριωτών ζητούσαν καθημερινά σε όλη την διάρκεια της παραμονής του να συναντηθούν με τον διάσημο έλληνα Κυτταρολόγο, που κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεττανία». Με τους περισσότερους κατόρθωσε να έρθει σε επαφή, δίνοντας βεβαίως προτεραιότητα στις επαφές με τους Έλληνες γιατρούς ώστε να ενημερωθεί πλήρως για τις εξελίξεις στον ελληνικό ιατρικό χώρο.
Η πιο μεγάλη στιγμή όμως ήταν η άφιξή του στην πατρίδα Κύμη.
Σαν τον Οδυσσέα που επιστρέφει στην Ιθάκη, περιηγήθηκε με συγκίνηση τα στενά της, συνομίλησε με τους κατοίκους, προσκύνησε στην Μητρόπολη. Η υποδοχή και οι τιμές που του επεφύλαξαν οι συμπατριώτες του, θα του έμεναν για πάντα αξέχαστες.
Το ταξίδι έλαβε τέλος στις αρχές του Σεπτέμβρη του 1957, οπότε και ο Γιώργος και η Μάχη Παπανικολάου αναχώρησαν αεροπορικώς για τις ΗΠΑ, έχοντας στις αποσκευές τους ένα πολύτιμο φορτίο με εικόνες εντυπώσεις που θα τους έμεναν για πάντα αλησμόνητες.