Κορυφαίες θεωρούνται οι εκδηλώσεις που έγιναν κατά την διάρκεια του 1983, το οποίο και ονομάστηκε “έτος Παπανικολάου”, δεδομένου ότι τότε συμπληρώνονταν 100 χρόνια από την γέννηση του Dr Pap.
«Με επισημότητα άρχισαν χθες οι εκδηλώσεις για το έτος Παπανικολάου», έγραφε η «Ακρόπολις» της 14ης Μαΐου του 1983.
«Το βράδυ», συνέχιζε η εφημερίδα, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κων. Καραμανλής, έδωσε στο Προεδρικό Μέγαρο δεξίωση προς τιμήν των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που μετέχουν στον εορτασμό.
Το πρωί έγινε πανηγυρική τελετή στην Ακαδημία Αθηνών, στην οποία παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός κ. Αν. Παπανδρέου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Σεραφείμ, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαν. Αλευράς, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Αβέρωφ, οι υπουργοί Πολιτισμού και Επιστημών κ. Μερκούρη, Παιδείας κ. Κακλαμάνης και Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Λιάνης, οι υφυπουργοί Παιδείας κ.κ. Μώραλης κα Παπαθεμελής και άλλοι επίσημοι Έλληνες και ξένοι που ήρθαν στην Αθήνα για να τιμήσουν τη μνήμη του μεγάλου επιστήμονα. Την έναρξη του εορτασμού κήρυξε η υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών κα Μελίνα Μερκούρη. Μετά από σύντομες προσφωνήσεις του προέδρου και του γεν. γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών κκ. Παλλάντιου και Κ. Τρυπάνη, μίλησαν για την ζωή του Γ. Παπανικολάου ο ακαδημαϊκός κ. Ν. Λούρος και οι καθηγητές εκπρόσωποι ξένων Πανεπιστημίων και Διεθνών Ερευνητικών Κέντρων για τον καρκίνο, κκ. Κάμερον , Γουάιλντ, Μασσυμπούσι, Μπρουκς και Ραίηβεν.
Μετά τις ομιλίες ο πρωθυπουργός εγκαινίασε την έκθεση αναμνηστικών φωτογραφικών του Γ. Παπανικολάου, που λειτουργεί σε αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα με τελετή στο Πανεπιστήμιο και λήγουν αύριο με επίσκεψη προσκύνημα στην Κύμη, γενέτειρα του Παπανικολάου».