Αμερικανικό γραμματόσημο

 

Μερικά χρόνια αργότερα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έθεσαν στην κυκλοφορία στις 18 Μαίου 1978, γραμματόσημο προς τιμήν του Παπανικολάου.

gr3

 

” Η είδηση είναι εντυπωσιακή», έγραφε η «Καθημερινή» της 24/10/1977, αναφερόμενη στην έκδοση γραμματοσήμου από τις ΗΠΑ: «Η ταχυδρομική υπηρεσία των ΗΠΑ, θα εκδώσει αναμνηστικό γραμματόσημο αφιερωμένο στον διάσημο γιατρό Παπανικολάου.

Είναι ο πρώτος Έλληνας που προβάλλεται στο αμερικανικό γραμματόσημο και η σεβαστή μορφή του ταξιδεύοντας σε ολόκληρη την Οικουμένη, θα ανεβάσει το γόητρο της χώρας μας».
Την επομένη (19/3/1978), το «Βήμα» σημείωνε σχετικά: «Για τις 18 Μαΐου 1978, προσδιορίσθηκε η έκδοση του γραμματοσήμου των ΗΠΑ, με το οποίο τιμάται η μνήμη του Έλληνα γιατρού Γ. Παπανικολάου, που διακρίθηκε στις έρευνες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Το γνωστό σ’ όλο τον κόσμο «Τεστ Παπ», σώζει την ζωή χιλιάδων γυναικών. Η τόσο αξιόλογη αυτή προβολή του διασήμου συμπατριώτη μας, οφείλεται σε επίμονες ενέργειες της Ελληνικής Φιλοτελικής Εταιρείας Σικάγου».