1ο Πανελλήνιο Συνέδριο ” Γεώργιος Παπανικολάου” στην Κύμη

 

Πραγματοποιήθηκε  με μεγάλη επιτυχία στην Κύμη (Ξενοδοχείο Kymi Palace)  από 21-23/9, το  πρώτο  Πανελλήνιο Συνέδριο “Γεώργιος Ν. Παπανικολάου”, με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου Κυμαίου Ιατρού και Ερευνητή, που χάρισε ζωή στις γυναίκες ολόκληρου του κόσμου. Στην οργάνωση του Συνεδρίου συμμετείχαν  ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Εύβοιας, η Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Κυτταρολογίας, η  Ελληνική  Εταιρεία  Παθολογίας Τραχήλου και Κολποσκόπησης  και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ενώ τις εργασίες του παρακολούθησαν ιατροί από όλες τις ιατρικές ειδικότητες, κυρίως όμως Κυτταρολόγοι.
Η βιογραφία και η αποτίμηση του έργου του Γ. Ν. Παπανικολάου παρουσιάστηκε αναλυτικά από ομιλητές, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πορεία της ζωής του, στο χαρακτήρα του, στην συνεργασία τους μαζί του και στην προσφορά του στην ανθρωπότητα. Θέματα που συζητήθηκαν ήταν : η αξία του pap-test στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος ως γενετική νόσος, η εξέλιξη της κυτταρολογίας στη διάγνωση του καρκίνου, οι πρόοδοι στην πρόληψη της νόσου, η πρόληψη των HPV σχετιζομένων καρκίνων, η πρόληψη των γυναικολογικών και άλλων καρκίνων στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και ο ρόλος των εμβολίων στην προληπτική ιατρική, τόσο κατά τη παιδική ηλικία, όσο και κατά την ενήλικη ζωή.

Επίσης δόθηκαν διαλέξεις με θέμα την δεοντολογική διάσταση στην ενημέρωση των πασχόντων , τη σχέση διατροφής και πρόληψης, τη συμβολή της Ογκογηριατρικής στην ανίχνευση του καρκίνου σε άτομα μεγάλης ηλικίας, ενώ ειδική ομιλία ήταν αφιερωμένη στην αξεπέραστη και πάντα επίκαιρη θέση του Γ.Ν.Παπανικολάου στην σύγχρονη ιατρική.

Στις επιτροπές και στις στρογγυλές τράπεζες συμμετείχαν ως συντονιστές ή εισηγητές οι διακεκριμένοι συντοπίτες μας ιατροί: Αθανάσιος Μπενέτος διαπρεπής καθηγητής Παθολογίας και Γηριατρικής του Πανεπιστήμιου του Νανσύ στη Γαλλία, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «η συμβολή της Ογκογηριατρικής στην πολιτική ανίχνευσης του καρκίνου στα άτομα μεγάλης ηλικίας», η βραβευμένη διεθνώς και μαθήτρια του Γ. Ν Παπανικολάου Κυμαία Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Δεληγεώργη, η οποία απεύθυνε χαιρετισμό στην τελετή έναρξης, ο επίκουρος καθηγητής χειρουργικής και μεταμόσχευσης οργάνων Ευστάθιος Αντωνίου, ο οποίος απάντησε στο ερώτημα «Είναι δυνατή η πρόληψη και η έγκυρη διάγνωση του καρκίνου του ύπατος και του παγκρέατος;», ο Μαιευτήρας γυναικολόγος Νικόλαος Σάγος, ο οποίος προέδρευσε στην στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η αξία του τεστ Παπανικολάου στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», ο καρδιολόγος Νικόλαος Τσοτσορός, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή του μεγάλου ερευνητή, ο γιατρός της Παθολογικής Κλινικής του Γ. Ν. Κύμης Κωνσταντίνος Μίχας, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα «Ο εμβολιασμός στην παιδική ηλικία» και ο πνευμονολόγος και δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Ντόβολης, ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής. Τέλος, την  ανθρώπινη διάσταση της προσωπικότητας του Παπανικολάου, εξήρε στην ομιλία της η ανιψιά του, Γιούλη Π. Κόκκορη.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ήταν ανοικτές για το κοινό και έτσι πολλοί κάτοικοι της Κύμης, αλλά και των γύρω περιοχών είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους Συνέδρους και να ενημερωθούν για στις τελευταίες εξελίξεις της επιστήμης πάνω στην Πρόληψη και Θεραπεία του Καρκίνου.

 

 

 

Λεπτομέρειες: http://www.kimis-aliveriou.gr/synedrio/