Δραστηριότητες της Μάχης


Η Μάχη Παπανικολάου ήταν πάντοτε παρούσα σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις, που έγιναν για να τιμηθεί μετά θάνατον ο σύζυγός της.
Στις 18 Μαΐου 1978, ο Λευκός Οίκος οργάνωσε επίσημη τελετή με την ευκαιρία της έκδοσης του Αμερικανικού γραμματοσήμου για τον Γεώργιο Παπανικολάου .
Επίσημη προσκεκλημένη στην εκδήλωση αυτή η σύζυγός του Dr. Pap Μάχη, η οποία εκφώνησε ένα σύντομο, αλλά ιδιαίτερα συγκινητικό λόγο. Απευθυνόμενη Η Μάχη Παπανικολάου στη σύζυγο του Αμερικανού προέδρου κα Ρόζαλιν Κάρτερ, είπε:

gr13«Αγαπητή κα Κάρτερ, κυρίες και κύριοι,
Επιθυμώ να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους εσάς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας ….στην Κα Κάρτερ, που τόσο ευγενικά διοργάνωσε την τελετή αυτή….. στον Γενικό Διευθυντή των Ταχυδρομείων και τις Ταχυδρομικές υπηρεσίες που παρακολούθησαν την λεπτομερή προετοιμασία του γραμματοσήμου…., στον κο Lane Adams και την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, η οποία πάντα ενθάρρυνε και υποστήριζε την δουλειά του συζύγου μου και στους τόσους άλλους που επίσης αναζήτησαν την αναγνώριση των επιτευγμάτων του.
Ο Δρ Παπανικολάου τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Οι περισσότερες του δόθηκαν από τους συναδέλφους του που εργάζονταν σε επιστημονικούς οργανισμούς. Άξιζε νομίζω την καθεμία από αυτές. Όμως θεωρώ ότι θα είχε εκτιμήσει την έκδοση αυτού του γραμματοσήμου περισσότερο από όλες του τις διακρίσεις, επειδή υποδηλώνει τον φόρο τιμής που του αποτίει ένα ολόκληρο έθνος (η χώρα που τον υιοθέτησε) και την ευγνωμοσύνη ολόκληρου του πληθυσμού των ΗΠΑ. Δεν θα μπορούσε να έχει ζητήσει περισσότερα!
Σας ευχαριστώ όλους ειλικρινά,
Μάχη Παπανικολάου